Видалення зубів мудрості

Видалення зубів мудрості

Видалення зубів мудрості може бути показане з багатьох причин. Проблема в тому, що восьмий зуб, або зуб мудрості, поступово стає рудиментарним, тобто непотрібним сучасному організму. Це пов'язано з еволюційним процесами і з тим, що людина почала харчуватися м'якою їжею: кістка щелепи стала порівняно меншою і останньому зубу в зубному ряду нікуди вирости.

 

Основні показання для видалення зуба мудрості:

  1. Зуб ретинований - тобто знаходиться в кістки в непрорізаному стані.
  2. Зуб дистопований - тобто знаходиться не в своєму правильному положенні в зубному ряду.
  3. Зуб прорізаний частково, що призводить до утворення яснової кишені. Через залишки їжі під ясною розвивається пародонтит, а якщо ясна запалиться — перикоронарит (перикороніт).
  4. Зуб перебуває у контакті з коренем сьомого зуба. Це може призвести до внутрішньокісткового розсмоктування сьомого зуба, що вимагатиме його видалення.
  5. Видалити восьмий зуб потрібно за ортодонтичним показанням, щоб створити місце для зубів, що переміщуються або щоб «вісімки» не зрушили зубний ряд після завершення ортодонтичного лікування.

Зуб мудрості був не вчасно видалений. Утворилася кіста.

Таким чином ми приходимо до висновку, що просто так видалення восьмих зубів не проводять, і що у цієї операції є свої досить чіткі показання. Якщо зуб мудрості перебуває у зародковому стані, але прогнозовано може прорізатися і зайняти нормальне становище у зубній дузі – видаляти його не потрібно.

Чому видалення зубів мудрості коштує дорожче?

Видалення зуба, який повністю прорізався, називається атиповим видаленням. Атипове видалення відрізняється від типового тим, що необхідно проводити розріз та відшарування ясен, і, як правило, редукцію кістки (або кісткову пластику). Таке видалення займає більше часу, вимагає більше витратного матеріалу, іноді потребує використання спеціальної апаратури, наприклад, PRP-центрифуги або п'єзотома. Ну і, звичайно, найголовніше: ця складна операція накладає на лікаря певну відповідальність і вимагає високих професійних (мануальних і ментальних) навичок. Тому видалення зуба мудрості має високу вартість.

Як проводять видалення зуба мудрості?

  1. Анестезія (знеболення).

  2. Розріз та відшарування ясен.

  3. Редукція кістки.

  4. Свердління самого зуба: найчастіше його потрібно розділити на кілька фрагментів.

  5. Власне видалення.

  6. Медикаментозна обробка лунки. В ідеалі використання PRF.
    Зашивання лунки, як правило, неповне.


Як проходить післяопераційний період?

Як правило, післяопераційний період протікає безболісно. Особливо якщо людина дотримується рекомендацій після видалення зуба. Однак, можливе виникнення набряклості м'яких тканин, запобігти якій, на жаль, сучасна медицина не може. Такий набряк наростає протягом 3-4 днів і зазвичай повністю спадає за 10 діб. Як би там не було, головне це залишатися під наглядом лікаря, щоб лікар міг вчасно втрутитися, обробити за необхідності лунку зуба видаленого або скоригувати медикаментозну терапію.

Чи потрібно закладати в лунку зуба мудрості штучну кістку?

У більшості випадків у цьому немає необхідності, але іноді, при дуже великих розмірах кореня, порожнину, що утворилася в кістці, потрібно заповнити остеотропним матеріалом. При цьому, крім штучної кістки, також потрібна колагенова мембрана. Такий метод називається консервацією лунки зуба та має доведену ефективність, проте може застосовуватися не завжди. Ці розхідники накладають фінансові проблеми, оскільки мають високу собівартість (близько 200$).

Консервация лунки зуба на примере первого моляра

 

Які альтернативи видалення зубів мудрості?

Іноді ми використовуємо такий метод, як коронотомія або декоронація. Декоронація зуба - це відпил коронкової частинизуба, а коріння залишається незайманим лежати в кістці. Такий метод лікування показаний у тих випадках, коли повне видалення зуба має більші ризики, ніж користь. Коли, наприклад, коріння лежить у гайморовій пазусі або в нижньощелепному каналі. Мінус даного методу полягає в тому, що він не має 100% ефективність і іноді коріння, що залишилися, запалюються. Тоді вдаються до видалення.

 

Декоронація зубів. Коріння залишається в щелепі.

Також у деяких випадках ми використовуємо ортодонтичне витягування: спочатку проводиться частковий відпил коронки, потім зуб витягується в ротову порожнину за допомогою брекет-системи. Такий поступовий метод гарантує непошкодження нижньощелепного нерва.

 

Який зуб мудрості складніше видаляти?

З технічної точки зору, видалення будь-якого зуба мудрості вимагає високих професійних навичок. Однак, як правило, видалення верхніх зубів мудрості легше переноситься пацієнтом через особливості біотипу ясен на верхній щелепі. На нижній щелепі слизова оболонка більш рухома і це вимагає накладання менш герметичних швів, лунка на нижній щелепі повинна гоїтися за відкритим типом - це профілактика виникнення серйозних ускладнень, таких як абсцес або флегмона прилеглих областей.

 


Як довго гоїться рана після видалення зуба мудрості?

Лунка на верхній щелепі гоїться досить швидко, а почуття дискомфорту у пацієнтів минає за пару днів. На нижній щелепі загоєння відбувається довше. Це залежить від того, за яким загоєнням лікар вирішив вести рану. Як правило, почуття дискомфорту після видалення нижніх зубів мудрості зберігається щонайменше 10 днів. Для повного загоєння м'яких тканин потрібно близько місяця. Ремоделірованіе кістки під м'якими тканинами протікає близько двох місяців - у цей період пацієнт час від часу може відчувати дискомфорт в області операції.

 

Що не можна робити після видалення зуба мудрості?

Після видалення зубів слід уникати фізичних навантажень, вживання алкоголю, лазневих процедур та ін. У перший день після видалення необхідно робити ротові ванни, а полоскати рот не можна. Не можна чіпати шви або лунку, самостійно чистити лунку від чогось. Як правило, лунка після видалення на 2-3 день покривається фібринозним нальотом. Це захисний механізм організму і так відбувається процес загоєння. Пацієнти можуть сплутати цей наліт із гноєм і починати самостійно очищати лунку підручними засобами. Цього не слід робити - так ви лише наносите пошкодження рані, що не загоїлася.

 

Скільки коштує видалити зуб мудрості

Видалення зуба мудрості – ціна 3000 грн

Запис на консультацію