Перший візит дитини до стоматолога

Дитячий стоматолог - "як все починалося".

Багато людей бояться стоматологів. Причина завжди одна – перший візит дитини до стоматолога. Трапляються діти, які у сім років самостійно дають лікувати свої зубки, але є й люди, які у свої 50 панічно бояться стоматолога. У чому причина?

 

Невдалий досвід у дитинстві назавжди відклався у підсвідомості людини. Не розуміючи того, такі люди стають жертвами своїх страхів і всіляко намагаються уникнути прийому. Це призводить як мінімум до розмов «Я так боюся цих стоматологів», а як максимум до втрати зубів, поганого запаху з рота та асоціальності таких хворих у майбутньому. Ось чому так важливий перший візит дитини до стоматолога.

 

Як цього уникнути?

Якщо ваша дитина ще жодного разу не була у стоматолога, не потрібно чекати, коли такого візиту вимагатиме доля. Вперше дитину необхідно показати до лікаря вже одразу після прорізування перших зубів. А потім повторювати візити з кратністю, рекомендованою лікарем.

 

Навіщо це потрібно?

Перше. Зовсім маленькі дітки, до 7 років, не завжди йдуть на контакт із лікарем через свій вік. Якщо лікар вчасно не вкаже на необхідність частого чищення зубів, не пояснить батькам як правильно чистити зуби дітям, то таких дітей може розвинутися так звана «квітуча» форма карієсу. Простими словами: це коли уражаються безліч зубів і дуже швидко. Найбільші проблеми починаються тоді, коли карієс ускладнюється періодонтитом, і необхідно вже лікувати канали, а це вимагає анестезії, але згадаємо вік дитини: чи дасть вона лікувати зубки, побачивши лікаря вперше? І справа закінчується загальним наркозом, у 5 років, через карієс.

Друге. Бачачи регулярно лікаря, дитина до нього звикає. Навіть якщо лікар просто почистить вашому чаду зубки або взагалі нічого не зробить, дитина звикне до лікаря і нормально ставиться до нього в майбутньому. В ідеалі в перший візит дитини до стоматолога лікар взагалі не повинен нічого свердлити. Його завдання – встановити контакт.

Третє. Так дешевше. Профілактика – це краще, ніж лікування.

Четверте. Це назавжди. Навчивши дитину правильно вести себе на прийомі у лікаря, ви цим подаруєте йому здорову посмішку на все життя.

 

Ну і насамкінець. Декілька порад перед тим, як здійснити перший візит дитини до стоматолога:

  1. Ніколи та ніколи не загрожуйте стоматологом! "Чисть зуби, а то до стоматолога підемо" = страх покарання.
  2. Якщо дитина вже болить зуб, поясніть, що стоматолог допоможе вилікувати зубик.
  3. До візиту, бажано за кілька днів, розкажіть, хто такі стоматологи, зв'яжіть це з чимось незвичайним, зацікавте дитину в поході, пообіцяйте подарунок.
  4. Не обманюйте. "Це не боляче", "Дядько тільки подивиться", "Маленький укольчик", "Просто покажи зуби", "Свердлити нічого не будемо", "На секундочку відкрий рот". Ще раз, не дуріть.
  5. Не застосовуйте фізичну силу та не загрожуйте дитині.
  6. Можна в ігровій формі прорепетирувати візит до лікаря: розкажіть, як треба увійти до кабінету, сісти у крісло, відкрити рот тощо.
  7. Попросіть дитину, щоб вона спілкувалася з лікарем. Нехай це буде завчена фраза на початку прийому «Я прийшла перевірити зубки», ніж мовчання та замкнутість.
  8. Постарайтеся зробити так, щоб дитина не була втомленою або засмученою.
  9. Будьте в гарному настрої! Слідкуйте за своїми емоціями, не показуйте, що переживаєте. Поставтеся до походу до лікаря як до рутини.
  10. Якщо все-таки дитина відмовляється від лікування, впадає в істерику, немає нічого поганого в тому, щоб звернутися за допомогою до профільного фахівця - психолога. Це нормально!

Запис на консультацію